Podstawą diety niezamożnych Polaków, żyjących w dawnych czasach, była: kasza, cebula, czosnek, dary lasu i sadu. Produkty te łatwo było pozyskać i przechować. Mięso na stołach chłopskich rodzin gościło raczej rzadko. Posty przestrzegano starannie.
Naszym daniem próbowaliśmy wpisać się w klimat polskiej wsi okresu odzyskania niepodległości. Potrawa ta nawiązuje również do współczesnych trendów dietetyczny- kuchni prostej, smacznej i odżywczej.
Kaszotto grzybowe z puree z suszonej śliwki i emulsją z orzechów włoskich.
Namoczyć garść suszonych grzybów leśnych. Ugotować bulion warzywny z marchwi, pietruszki, pora, selera i opieczonej na ogniu cebuli. Surową cebulę i MAKRO Chef Śliwki Suszone pokroić w kostkę, MAKRO Chef Czosnek pokroić w plasterki. Na dnie dużej patelni rozgrzać masło klarowane, dodać cebulę i smażyć przez dwie minuty. Następnie dodać grzyby leśne, MAKRO Chef Borowiki w zalewie, MAKRO Chef Czosnek, zamieszać i wsypać kaszę gryczaną . Całość smażyć przez kolejną minutę. Po tym czasie wlać bulion warzywny, przykryć i gotować przez 10 minut. Dodać MAKRO Chef Śliwki Suszone i suszone pomidory, gotować przez 5 minut do momentu, aż kasza wchłonie płyn. Pod koniec duszenia dodać: sól kamienną, lubczyk, czarny pieprz. Dusić przez 5 minut, podawać posypane świeżą pietruszką. Ususzone grzyby zmielić w blenderze na bardzo drobny puder (najlepiej pulsacyjnie). Śliwki zalać odrobiną gorącej wody i zblenderować. Danie podawać udekorowane pudrem z grzybów, emulsją z orzechów włoskich na bazie masła klarowanego i puree z suszonej śliwki.
Normatyw surowcowy na 1 porcję. | ||
Produkt | waga [g] |
miara domowa |
kasza gryczana prażona | 50.0 | 0.5 woreczka |
MAKRO Chef borowiki, w zalewie | 50.0 | |
Grzyby leśne suszone | 50.0 | |
MAKRO Chef Czosnek | 12.0 | 4 ząbki |
Cebula | 150.0 | 1 sztuka |
Bulion warzywny | 600.0 | 3 szklanki |
masło klarowane | 50.0 | 2 łyżki |
MAKRO Chef Śliwki Suszone | 100.0 | 5 sztuki |
Pomidory suszone | 100.0 | |
Natka pietruszki | 10.0 | 1 łyżka |
Sól kamienna | 2.0 | 2 szczypta do smaku |
Pieprz czarny | 1.0 | 1 szczypta |
Lubczyk | 2.0 | |
Orzechy włoskie | 20.0 | 5 sztuki |