Kucharz to osoba, która przyrządza różnego rodzaju potrawy, dania, przekąski, a nawet ciasta i desery. Często bywa tak, że to nie lokal, ale konkretny kucharz przyciąga klientów. Profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik, ale także prawdziwy artysta, który potrafi zrobić dzieło kulinarne. Kucharz pracujący na stanowisku szefa kuchni kieruje zespołem ludzi pracujących w kuchni. Jego zadaniem jest zapewnienie sprawnej organizacji funkcjonowania kuchni oraz odpowiedniej jakości podawanych potraw.
W pracy kucharza najistotniejszy jest zmysł smaku i węchu oraz zmysł estetyczny i poczucie elegancji. Pracownik ten powinien cechować się podzielnością uwagi oraz samodzielnością i inicjatywą, która pozwoli na opracowanie nowych potraw.

Kucharz może być zatrudniony w restauracjach, hotelach, barach. Wraz z rozwojem usług gastronomicznych wielu kucharzy trafia do zajęć związanych z cateringiem. Jako szef kuchni kucharz może być odpowiedzialny za zespół pracowników i większy nacisk położyć na zarządzanie.

Gotowanie stało się dzisiaj bardzo modne, wiele osób prowadzi blogi kulinarne, pisze książki kucharskie, prowadzi własne programy kulinarne w telewizji, a znani szefowie kuchni często są celebrytami.

Nauka w zawodzie kucharz da Ci możliwość zdobycia solidnych podstaw do rozwijania pasji jaką jest gotowanie i dalszego kształcenia  się w tym kierunku.

Kwalifikacje

HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań 512001
343404
Kucharz
Technik żywienia i usług gastronomicznych

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.02  Przygotowanie i wydawanie dań  i uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.