Produkty pszczele

7 grudnia dla uczniów technikum  klasy pierwszej i drugiej zostały przeprowadzone zajęcia     pt,, Produkty  pszczele” , które przeprowadziła pani Ewa Janiszewska w  ramach Projektu Edukacyjnego ,,Nasze pszczoły”. Uczniowie poznali  szeroki asortyment produktów pszczelich i  ich zasady pozyskiwania.

Poznali także  rodzaje miodów i ich wykorzystanie w  życiu codziennym. Dowiedzieli się, że miód dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym  i przeciwwirusowym , z powodzeniem używany jest w leczeniu przeziębienia, grypy, stanów zapalnych,  uporczywego kaszlu, pozytywnie działa na układ krążenia, pokarmowy i moczowy.

Czy wiesz że…    nasi uczniowie już to wiedzą…

1.764.706 – tyle kwiatów średnio muszą odwiedzić pszczoły, żeby wyprodukować zaledwie 0,3 kg miodu.

Miód jest wolny od skażeń chemicznych. Wrażliwe na toksyny pszczoły zginęłyby zbierając zanieczyszczony nektar lub spadź. Można więc uznać je za filtratory szkodliwych dla człowieka związków.

Miód jest jedynym produktem, który się nie psuje. Najstarszy jaki znaleziono w Gruzji, miał 5500 lat i wciąż nadawał się do spożycia.

Propolis pszczeli to lepka substancja żywiczna zbierana przez pszczoły z pączków, drzew i krzewów. Zawiera kilkaset różnorodnych związków chemicznych. Pszczoły używają go do uszczelniania ula. Reguluje ciśnienie, używany jest też w leczeniu wrzodów.

Mleczko pszczele to kremowa wydzielina z gruczołów młodych pszczół robotnic. Zawiera minerały takie jak wapń, miedź, żelazo, fosfor, potas, krzem i siarka. Mleczko pszczele zawiera witaminy z kompleksu B. Ponadto w jego skład wchodzą również liczne minerały oraz witamina C . Witaminy te mają pozytywny wpływ m.in. na układ nerwowy czy gojenie się ran.

Wosk pszczeli to nie tylko budulec plastrów potrzebnych do wychowu młodych pszczół czy magazynowania miodu. Jest także naturalnym składnikiem świec, past do butów oraz wielu kosmetyków, takich jak pomadki czy maści.

Pszczołom zawdzięczamy również pyłek kwiatowy. Ten mało znany produkt jest cennym źródłem składników odżywczych. Zawiera więcej witaminy C niż np. jabłka. Pyłek kwiatowy bogaty jest również w witaminy B1, B2 oraz PP.