Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- pół szklanki cukru,
- pół szklanki oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
Wymieszaj w jednej misce suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia.
W drugiej misce połącz ze sobą mokre składniki: jajka, mleko, olej.
Połącz składniki suche z mokrymi, używając do tego łyżki.
Przelej masę do foremek na muffinki.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g cukru pudru
- 125 g masła, zimnego
- 1 jajko
- cukier waniliowy
- kakao
Mąkę przesiać na stolnicę, masło pokroić na drobne kawałki, dodać do mąki i rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Po środku uformować wgłębienie, wbić do niego jajko i posypać cukrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Mieszać tylko do połączenia się składników – nie za długo (ciasto można również wyrobić w malakserze). Do jednej części ciasta dodać kakao.
Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na około 60 minut. Wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 3 – 4 mm, podsypując lekko mąką. Wycinać serduszka. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach.
Piec w temperaturze 190oC przez około 13 – 15 minut. Studzić na kratce.
Przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku.
Smacznego :-).