Piernik

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

Wymieszaj w jednej misce suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia.
W drugiej misce połącz ze sobą mokre składniki: jajka, mleko, olej.
Połącz składniki suche z mokrymi, używając do tego łyżki.
Przelej masę do foremek na muffinki.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g masła, zimnego
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • kakao

Mąkę przesiać na stolnicę, masło pokroić na drobne kawałki, dodać do mąki i rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Po środku uformować wgłębienie, wbić do niego jajko i posypać cukrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Mieszać tylko do połączenia się składników – nie za długo (ciasto można również wyrobić w malakserze). Do jednej części ciasta dodać kakao.

Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na około 60 minut. Wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 3 – 4 mm, podsypując lekko mąką. Wycinać serduszka. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach.

Piec w temperaturze 190oC przez około 13 – 15 minut. Studzić na kratce.

Przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku.

Smacznego :-).