Dnia 6 grudnia, podczas szkolnych Mikołajek, uczniowie oraz pracownicy naszej szkoły mogli spróbować słodkości, przygotowanych przez nas specjalnie na tą okazję. Cieszymy się, że wszystkim nasze wypieki smakowały, a dowodem na to były puste talerze.
A to nasze przepisy na świąteczne wypieki.
Pierniczki świąteczne
Składniki na 50 – 60 sztuk:
- 1/4 szklanki miodu
80 g masła
1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
1 jajko
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej lub
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 – 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
Miód, masło i cukier podgrzać w garnuszku i wymieszać, do rozpuszczenia się cukru, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać więcej płynnego miodu do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji i zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).
Wałkować na stolnicy na grubość 2 – 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 8 – 10 minut w temperaturze 170 – 180oC. Uważać, by nie piec za długo, będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczy. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce. Gdy ciasteczka ostygną polać je lukrem.
Lukier królewski: 1 surowe białko jaja, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny. Jajko krótko sparzyć/przelać wrzątkiem. Do miski wbić białko, dodać cukier puder i sok z cytryny. Ubijać przez około 5 minut. Przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować pierniczki.
Pierniczki można posypać poszatkowanymi orzechami, ozdobami cukierniczymi: gwiazdki, wiórki, koraliki.
Mikołajkowe muffinki.
czas: ok. 30 minut
liczba porcji: 12 babeczek
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z wanilią lub troszkę aromatu
- 1 szklanka mleka
- 80–90 g oleju lub roztopione masło, tj. ok. 1/3 szklanki
- 2 jajka
W jednej misce łączymy produkty płynne, w drugiej sypkie. Następnie delikatnie je mieszamy mikserem lub łyżką. Babeczki pieczemy 15-20 minut w temperaturze 1800C. Po ostygnięciu muffinki zdobimy lukrem lub czekoladą.